Posted in Fotboll

Världsmästerskap i fotboll för herrar

Världsmästerskap i fotboll för herrar Posted on maj 19, 2017

 

Världsmästerskapet för herrar i fotboll är i vardagligt tal även kallat för Fotbolls VM. Det är världens största sportevenemang och har vanligen tv-tittare på hundratals miljoner världen över. Turnering spelas vart fjärde år och under åren mellan tävlingarna spelas det kvalificeringsmatcher för att utse vilka länder som får vara med i VM-turneringen.

Det är det internationella fotbollsförbundet FIFA som beslutar om var Fotbolls-VM ska hållas vart fjärde år. Fotbolls-VM har arrangerats sedan 1930-talet med undantag för åren under Andra Världskriget då det inte spelades några turneringar.

Turneringen börjar med kvalificeringar redan tre år innan slutspelsturneringen. Från början deltar cirka 200 landslag som gör upp om 32 platser i själva VM-turneringen. Lagen delas in i olika geografiska områden där de bästa lagen går vidare till VM. FIFA funderar just nu på att utöka antalet lag i turneringen till 40 platser. Detta för att fotbollen som sport hela tiden ökar i popularitet och utövare.

I nuvarande VM-turnering där det deltar 32 lag delas lagen in i åtta grupper om fyra lag vardera. Vilka lag som hamnar i vilken grupp lottas fram. Lagen spelar sen en match mot alla lagen i sin grupp och de två lag med mest poäng går vidare till åttondelsfinaler. Därifrån är det vinnarna i varje match som går vidare till kvartsfinal, semifinal och till sist final där det spelas två finalmatcher. En där det spelas om guld respektive silver och en där det spelas om bronsmedaljen.

Eftersom att VM i fotboll är världens största sportsliga arrangemang så är det många läder som vill hålla turneringen i just sitt land. Därför läggs det också mycket pengar på att driva kampanjer och försöka påverka FIFA till att fatta beslut om vilket land som ska få hålla i VM. För varje VM som arrangeras spenderas det också mer och mer pengar på hela arrangemanget. Varje land som ordnar Fotbolls VM vill gärna överträffa föregående med allt mer spektakulära och större arenor eller storslagna invigningar.

Brasilien är det land som har vunnit Fotbolls VM flest gånger med sina fem guldmedaljer. På delad andra plats kommer Italien och Tyskland/Västtyskland med fyra segrar. Sen kommer Argentina och Uruguay som har vunnit två gånger vardera. Spanien, England och Frankrike har vunnit en gång vardera. De nuvarande mästarna är Tyskland som vann 2014.

magnetism