Posted in Fotboll

Regler i fotboll

Regler i fotboll Posted on juni 11, 2017

 

Fotboll är den sport som omnämns som världens populäraste sport med miljoner utövare världen över. En anledning till att just fotboll är så populärt är att sporten har enkla regler och att den inte kräver någon avancerad utrustning. Allt som behövs är egentligen en plan yta och något som rullar, plus ett gäng kompisar.

Reglerna är enkla, det går ut på att sparka en boll in i motståndarlagets mål. Det vanligaste är att ett fotbollslag består av elva spelare på planen samtidigt. En målvakt samt tio stycken spelare som är ute på planen och tillsammans genom att sparka bollen till varandra försöker få bollen in i motståndarlagets mål. Det gäller att med hjälp av att passa bollen till andra i samma lag spela fram bollen förbi spelarna i det andra laget och deras målvakt. Bollen ska hamna i målet för att gillas.

En del spelare spelar en hel match, men det är även tillåtet att byta spelare under matchens gång. Målvakten brukar ofta inte bytas ut, utan spelar hela matchen.

En fotbollsmatch är oftast 2 gånger 45 minuter lång. En halvlek är 45 minuter och matchens båda halvlekar åtskiljs av en paus på 15 minuter. Det lag som har fått flest mål under ordinarie matchtid vinner. Om båda lagen har fått inga eller lika många mål räknas matchen som oavgjord. I vissa turneringar eller under slutspel får en match inte sluta oavgjort och då måste det bli ett vinnande lag. Detta kan ske genom förlängning, straffar eller omspel.

För barn som spelar fotboll kan det tillämpas lite andra regler. Till exempel kan matcherna spelas med färre spelare på en mindre plan, då brukar ett lag bestå av totalt sju spelare. Ett lag har då en målvakt och sex spelare ute på planen samtidigt. Det kan även förekomma kortare matchtid.

I fotbollen har alla spelare olika roller och positioner. Den kanske mest kända och viktigaste är målvakten som är den siste som ska kunna stoppa ett anfall från motståndarlaget och hindra att bollen hamnar i det egna målet. Målvakten är också den enda spelare som har rätt att ta i bollen med händerna. Ute på planen finns det tio stycken spelare som med hjälp av sina positioner täcker upp planen och på så sätt kan spela bollen upp mot motståndarnas mål.

Närmast det egna målet finns de spelare som kallas backar, de har som uppgift att skydda målet och blockera bollar som det andra laget försöker skjuta mot målet. Anfallare eller forwards kallas de spelare som står för lagets anfall mot målet, de spelar fram bollen mot målet och försöker sparka in den förbi backarna och målvakten. Mitt på planen finns mittfältare som har som uppgift att hålla ihop spelet på planen och spela upp bollen från backarna till anfallarna.

magnetism